Etsi
  • Pekka Pennanen

Uutiskirje 10/2019

Alihankintamessujen kuulumisia

Messuosastollamme kävi Alihankinta-messujen aikana aktiivinen kuhina. Saimme mm. 130 vastausta Suomalaisen hitsaustoiminnan kartoitus 2019 – kyselyyn ja kysely itsessään loi jo hyviä keskusteluja. Tämän hetkisten vastausten perusteella vastaajien mielestä esimerkiksi sauman laatu on hitsauksen ylivoimainen laatuelementti. Lisäksi alan toimijat näyttävät valitsevan hitsauslaadun parantamisen ja hitsauskapasiteetin kasvattamisen tärkeimmiksi syiksi valita robottihitsaamisen. Kysely sisältää myös monta muuta mielenkiintoista näkökulmaa suomalaiseen hitsaamiseen – kannattaa vastata, niin saat lopulliset vastaukset tutkimuksen valmistuttua suoraan sähköpostiisi. Osallistu Suomalaisen hitsaustoiminnan kartoittaminen 2019 – kyselyyn https://fi.surveymonkey.com/r/H8TRBD5 CMT-hitsaus… Mitä se tarkoittaa? Keskustelimme myös monen kanssa siitä, mitä CMT-hitsaus tarkoittaa ja huomasimme, että se on vieras käsite monelle, joten ajattelimme hieman avata sitä tässä. CMT eli Cold Metal Transfer on vapaasti suomennettuna metallin kylmäsiirtymistä. Menetelmän on kehittänyt hitsauslaitevalmistaja Fronius vuonna 2004. Prosessin toiminta perustuu mekaanisiin muutoksiin lisäainelangan syöttönopeudessa ja -suunnassa. CMT-menetelmä kuuluu lyhytkaarihitsauksen piiriin ja se on kehitetty käytettäväksi lämmölle herkkien ja ohuiden materiaalien liittämiseen. Prosessin matalan lämmöntuonnin ansiosta hitsaustapahtuma on roiskeettomampi ja vähentää ohuilla materiaaleilla läpipalamisen riskiä. (Elektrorakenteessa tyypilliset ainevahvuudet ovat 1-10mm, mutta myös paksumpia pystytään hitsaamaan.)

CMT teknologialla pystymme tuottamaan roiskevapaita, puhtaita ja laadukkaita hitsaussaumoja jopa vain 0,5mm paksuihin aineisiin. Se mahdollistaa myös galvanoidun ja normaaliteräksen yhdistämisen alumiiniin.

Vaikka CMT on lyhytkaarihitsausta, aineensiirtyminen tapahtuu siinä eri tavalla. Kun perinteisessä lyhytkaarihitsauksessa lankaa syötetään jatkuvasti eteenpäin, kunnes oikosulku syntyy työkappaleen ja langan välillä ja virran nousun ansiosta sula pisara irtoaa langasta ja aiheuttaa kaaren uudelleensyttymisen, niin kylmäsiirtymisessä langan osuessa työkappaleeseen ja aiheuttaessa oikosulun vaihdetaankin langan syöttösuuntaa. Perinteisessä prosessissa oikosulun aiheuttama virran nousu siirtää voimakkaasti lämpöä hitsiin ja pisaran irtoaminen langasta voi olla raju ja synnyttää ei haluttuja roiskeita, tätä ei metallin kylmäsiirtymisessä tapahdu.Uutta! Nyt myös TIG- ja plasmahitsaus langansyötöllä. Ota yhteyttä niin katsotaan teidän hitsattavat tuotteet kuntoon.Ulkoistamalla hitsauksen yrityksenne tulos ja hitsauksen laatu paranevat ja hitsareiden aika voidaan käyttää pienempiin sarjoihin ja vaativimpiin töihin.

46 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki