Boileri.jpg

PLANMECA

Boileri

Kierukka boileriin ja nopea toimitusaika

Asiakkaamme Planmecan hammaslääkärin tuoli on laadukas ja monimutkainen kokonaisuus. Yksi sen osa on huuhteluveden lämmittämiseen tarvittava boileri, jonka sisällä olevan lämmityskierukan teko oli haastavaa. Lisäksi mietimme miten saamme lämmityskierukan hitsattua nyrkin kokoisen boilerin sisään ja liitosnipat sekä kierremuhvit ulkopuolelle nopeasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

Projektin alussa saimme asiakkaalta tiedot kappaleesta ja sen vaatimuksista. Vetäydyimme tutkimaan asiaa ja teimme mietinnän ja muutamien testien jälkeen prototyypin. Haasteena oli boilerin sisällä olevan kierukan valmistaminen ja kiinnittäminen kuumavesiboilerin sisään. Tilaa ei ole paljoa ja lisäksi sarjojen piti syntyä mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Onnistuimme ratkaisemaan ongelman. Muutimme vanhan osan kiinnityksen rakennetta ja suunnittelimme uuden työkalun, jonka avulla valmistimme kierukan, jonka kiinnittää boilerin sisään. Tämän sinänsä yksinkertaisen näköisen kappaleen valmistamiseen liittyy monta työvaihetta. Hitsauksen lisäksi on mm. paineistusta, hapostusta ja ultraäänipesua. Koko prosessin läpivienti kesti lähes kolme viikkoa.

Lähdimme seuraavaksi tutkimaan miten voisimme tiivistää tuotantoprosessia ja lyhentää läpimenoaikaa ja siis samalla toimitusaikaa. Tulos oli hämmästyttävä: Lean -oppeja soveltamalla saimme odotusajat minimiin ja tuotantovaiheiden uudelleen suunnittelun avulla pystyimme tiivistämään oman tuotannon läpimenoajan vain 1 ½ vuorokauteen!

Nyt meillä on valmis ja toimiva linja boilerien tuotantoon. Teemme niitä noin sadan kappaleen sarjoissa asiakkaan tarpeen mukaan. Suunnittelu ja vaivannäkö kannatti!