Hitsausta vuodesta 1972
Olemme tehneet hitsausta vuodesta 1972. Ensimmäisen hitsausrobotin hankimme vuonna 1988.
Voimassa olevat hitsausluokat
SFS-EN ISO 9606-1 141 T FW FM1 S t1,5/2 D30 PB sl
SFS-EN ISO 9606-1 141 T FW FM5 S t1,5/2 D30 PB sl
SFS-EN ISO 9606-2 141 T FW 22 S t2 D25,1 PB sl
SFS-EN ISO 9606-1 135 P FW FM1 S t5 PB ml
SFS-EN ISO 9606-1 135 P FW FM5 S t5 PB ml
Miksi ulkoistaa hitsaus meille?
✓ Vapauta oman tuotannon hitsauskapasiteettia
✓ Säästä rahaa
✓ Säästä työntekijöitä toistuvilta puuduttavilta rutiinitöiltä
✓ Paranna laatua
✓ Paranna toimitusaikaa
%
Jopa 500% nopeampi kuin käsihitsaus
%
100% Toistettavuus ja laatu
Manuaalihitsaus
Pieniin tarpeisiin tai erittäin vaativiin hitsauksiin.
Kun sauman määrä ja sarjakoko tuotteessa ovat pieniä tai tarvitaan vaativaa hitsausta hankaliin paikkoihin, manuaalihitsaus on oikea valinta. Käytössämme on MIG/MAG ja TIG -hitsaus. Kaikki teräkset, alumiini, kupari, messinki.
Robottihitsaus
Tehokas, luotettava ja laadukas. Toistuviin sarjoihin tai suuriin kertasarjoihin.
Robottihitsauksella pystytään tuottamaan erittäin laadukkaita saumoja jopa 5 kertaa nopeammin kuin käsityönä. Toistettavuus on myös huippuluokkaa. Hitsaamme robotilla jopa 20kpl sarjoja!
Käytössäsi MIG/MAG, CMT, TIG, PLASMA, KAARIJUOTTO
Pistehitsaus
Tasopintojen nopeaan liitokseen
Pistehitsauksella voidaan liittää tasomaiset kappaleet toisiinsa nopeasti ja hyvin pienellä jäljellä vastapuolelle. Liitos on niin luja, että materiaali antaa periksi ennen sitä. Käytettävät materiaalit: kaikki teräslaadut, mukaanlukien ruostumaton ja haponkestävä.
Pulttihitsaus
Pultit jälkiä jättämättä
Pulttihitsauksella voidaan liittää erilaisia kiinnikkeitä, kuten sisä- ja ulkokierteellisiä pultteja tai maadoitusliittimiä, kappaleen pintaan. Pultti ei lävistä kappaletta, vaan se hitsataan juurestaan kappaleen pintaan. Liitos on erittäin luja. CNC-ohjatuilla puoliautomaattisilla koneilla pulttihitsaus on kustannustehokasta. Suuriin tai hankalan muotoisiin kappaleisiin voidaan käyttää käsipistoolia. Pulttihitsausta käytetään esimerkiksi silloin, kun kappaleen toisella puolella ei saa olla näkyviä jälkiä pulteista. Käytettävät materiaalit: Teräslaadut, ruostumaton ja haponkestävä teräs, alumiini, messinki, kupari.
HITSAUSMENETELMÄT
MIG/MAG-HITSAUS
MIG/MAG-hitsaus (engl. metal inert gas / metal active gas welding) on kaasukaarihitsausmenetelmä, jossa sähkövirran avulla muodostuva valokaari palaa lisäainelangan ja hitsattavan kappaleen välissä suojakaasun ympäröimänä. Hitsattaessa valokaari sulattaa perusaineen ja lisäaineen yhtenäiseksi materiaaliksi liittäen kappaleet yhteen.
Vaikka moderni MIG/MAG hitsaus keksittiin yli 70 vuotta sitten, se on edelleen suosittu hitsausmenetelmä. Syynä tähän lienevät sen helppous ja tehokkuus sekä hitsauslaitteiden hinta ja laaja tarjonta.
Tilalle on kuitenkin tullut haastaja, joka on kaikilta osin parempi. Lue alta CMT-hitsauksesta.
TIG-HITSAUS
TIG-hitsaus on kaasukaarihitsausprosessi, jossa valokaari palaa sulamattoman volframielektrodin ja työkappaleen välissä suojakaasun ympäröimänä. Suojakaasuna käytetään aina inerttiä kaasua, joka ei vaikuta hitsausprosessiin. Monesti käytetään argonia, joka ei reagoi sulan kanssa. TIG-hitsausta voidaan tehdä lisäainetta syöttäen tai ilman lisäainetta. Lisäaine on yleensä 1–3,5 mm paksu noin metrin mittainen paljas lanka, jonka koostumus vastaa hitsattavaa materiaalia. Käsinhitsauksessa lisäaine syötetään hitsisulaan käsin. Lisäaine voidaan syöttää myös koneellisesti, jolloin puhutaan mekanisoidusta TIG-hitsauksesta.
TIG-hitsausta käytetään yleisesti vaativien putkistojen hitsauksiin, ruostumattomien putkien ja putkipalkkien hitsaukseen ja valmistukseen, ohuiden aineiden hitsaukseen, alumiinien ja erikoismetallien hitsaukseen sekä pieniin korjaushitsauksiin. Käyttöalue alkaa noin 0,1 mm:n ainepaksuudesta.
TIG-hitsaus sopii sekä käsin tehtyyn- mekanisoituun- että robotilla suoritettavaan hitsaukseen. Hitsausprosessin etuja ovat muun muassa hyvä sulan ja tunkeuman hallinta, tarkasti säädeltävä lämmöntuonti ja hitsin puhtaus. Hitsaus on mahdollista ilman lisäainetta, hitsin päälle ei muodostu kuonakerrosta, ja hitsistä saadaan helpommin halutun muotoinen kuin muilla hitsausprosesseilla. Huonoja puolia ovat hitsaamisen hitaus sekä useissa tapauksissa laitteiston kallis hinta. Hitsaus on suoritettava suojassa tuulelta. TIG-hitsausta pidetään yleensä vaativampana kuin muita kaarihitsausmenetelmiä, koska hitsaaja joutuu käyttämään poltinta toisella kädellä ja syöttämään lisäainetta toisella.
CMT-HITSAUS
CMT teknologialla pystymme tuottamaan roiskevapaita, puhtaita ja laadukkaita hitsaussaumoja jopa vain 0,5mm paksuihin aineisiin. Hitsausprosessi on nopea ja hyvin hallittu. Se mahdollistaa myös galvanoidun ja normaaliteräksen yhdistämisen alumiiniin.
CMT eli Cold Metal Transfer on vapaasti suomennettuna metallin kylmäsiirtymistä. Menetelmän on kehittänyt hitsauslaitevalmistaja Fronius vuonna 2004. Prosessin toiminta perustuu mekaanisiin muutoksiin lisäainelangan syöttönopeudessa ja -suunnassa.
CMT-menetelmä kuuluu lyhytkaarihitsauksen piiriin ja se on kehitetty käytettäväksi lämmölle herkkien ja ohuiden materiaalien liittämiseen. Prosessin matalan lämmöntuonnin ansiosta hitsaustapahtuma on roiskeettomampi ja vähentää ohuilla materiaaleilla läpipalamisen riskiä.
Vaikka CMT on lyhytkaarihitsausta, aineensiirtyminen tapahtuu siinä eri tavalla. Kun perinteisessä lyhytkaarihitsauksessa lankaa syötetään jatkuvasti eteenpäin, kunnes oikosulku syntyy työkappaleen ja langan välillä ja virran nousun ansiosta sula pisara irtoaa langasta ja aiheuttaa kaaren uudelleensyttymisen, niin kylmäsiirtymisessä langan osuessa työkappaleeseen ja aiheuttaessa oikosulun vaihdetaankin langan syöttösuuntaa. Perinteisessä prosessissa oikosulun aiheuttama virran nousu siirtää voimakkaasti lämpöä hitsiin ja pisaran irtoaminen langasta voi olla raju ja synnyttää ei haluttuja roiskeita, tätä ei metallin kylmäsiirtymisessä tapahdu.
PLASMAHITSAUS
Plasmahitsaus mahdollistaa erittäin hyvän tunkeuman päittäisliitoksissa. Se soveltuu myös erinoimaisesti ohuiden materiaalien hitsaukseen. TIG-hitsaukseen verrattuna prosessi on nopeampi ja lämmönhallinta parempi.
PLASMAHITSAUS on kaasukaarihitsausprosessi, jossa valokaari palaa katodina toimivan sulamattoman (tyypillisesti volframista valmistetun) elektrodin ja anodina toimivan työkappaleen välillä. Tältä osin se muistuttaakin hyvin paljon TIG-hitsausta. Plasmahitsauksessa valokaari on kuitenkin kuroutettu, eli muutettu kartiomaisesta sylinterimäiseksi, jolloin suuremman energiatiheytensä (noin 10-kertainen TIG-hitsaukseen verrattuna) ansiosta plasmahitsauksella voidaan hitsata lävistävällä valokaarella.