AUTOTANK

Kortti-seteliautomaatti

AGRONIC

Karhotin

SOLOTOP

Vaaka

PLANMECA

Huuhteluveden boileri

AUTOTANK

Kortti-seteli automaatti

 

Korttiseteliautomaatti tehtiin lähes kokonaan robotilla

Miten tehdä lähes 1000 korttiseteliautomaattia tiukassa aikataulussa niin, että lopputulos on taloudellisesti järkevä ja tuote laadukas? Tätä ratkottiin yhdessä asiakkaan kanssa aktiivisesti kaksi kuukautta ennen kuin vastaus oli valmis. Huolellinen valmistautuminen kuitenkin kannatti.

”Asiakkaalla oli kyllä ajatus korttiautomaatista, mutta huomasimme nopeasti, että heidän alustavat suunnitelmansa automaatin rakenteesta toimisivat huonosti teollisessa tuotannossa. Siksi ensimmäinen tehtävämme oli käydä osa osalta läpi koko automaatti ja suunnitella osat niin, että ne olisivat myös tuotannollisesti järkeviä”, Olli Pennanen muistelee. Automaatin runko koostuu kaikkiaan noin 50 osasta.

Tehokkain tapa oli rakentaa automaatti niin pitkälti robotin avulla kuin mahdollista. Lopuksi oikeastaan vain hionta tehtiin käsin. Sekä särmäyksestä että hitsauksesta huolehtivat robotit.

Robottien avulla esimerkiksi pystyimme käyttämään CMT-hitsausta, mikä oli välttämätöntä pitkän takaseinän sauman tekemisessä. Perinteisillä menetelmillä tehden hitsauksessa syntyvä lämpö olisi jättänyt takaseinän aalloille, mikä olisi näyttänyt lopputuotteessa pahalle, Olli Pennanen sanoo.

Projektin aikataulu oli tiukka, mutta huolellisen suunnittelun ansiosta projekti onnistui hyvin ja kaikki automaatit valmistuivat ajoissa. Ensimmäisen asennuksen ja käyttöönoton jälkeen on vielä toimitettu joitakin korvaavia osia, kun esimerkiksi kortin syöttöaukon muotoa on muutettu kortteja kopioivien skimmauslaitteiden käytön vaikeuttamiseksi.

Nyt laitteet palvelevat tankkaajia laajasti mm. Neste-, Teboil, ST1 ja ABC –asemilla.

AGRONIC

Karhotin

Robotin avulla läpimenoaika ja valmistuskustannukset pienemmiksi

Suuren ja monimutkaisen tuotteen robottihitsaus on haastavaa. Jigit täytyy valmistaa erityisen huolellisesti, ettei mittaheittoja pääse tulemaan missään kohdassa.

Karhottimet hitsaus tehtiin aluksi käsin, joka oli hidasta ja kallista. Huolellisen suunnittelun ja jigivalmistuksen tuloksena saimme siirrettyä ison osan tuotteen hitsauksesta robotille ja näin kustannuksia pienemmäksi sekä läpimenoaikaa nopeammaksi.

www.agronic.fi

SOLOTOP

Vaaka

Valmistuskustannukset pienemmäksi

Korkealaatuisten punnitustuotteiden valmistus on vaativaa ja tarkkaa työtä. Kokoonpanossa on paljon osia ja toleranssit ovat pienet. Virheille ei ole sijaa.

Kustannustehokas valmistaminen on tärkeä seikka pitkien elinkaarien sarjatuotteissa. Tuotteen valmistus suunniteltiin yhteistyössä suunnitelutoimiston kanssa nimenomaan valmistettavuutta ajatellen.

Lopputuloksena syntyi tuote, joka hitsataan kokonaan robotilla. Valmistukustannukset ovat näin merkittävästi pienemmät verrattuna käsinhitsaukseen ja hitsauksen laatu on huippuluokkaa kaikissa kappaleissa.

www.solotop.fi

PLANMECA

Huuhteluveden säiliö

Leanin avulla läpimenoaika 36 tuntiin!

​Asiakkaamme Planmecan hammaslääkärin tuoli on laadukas ja monimutkainen kokonaisuus. Yksi sen osa on huuhteluveden lämmittämiseen tarvittava boileri, jonka sisällä olevan lämmityskierukan teko oli haastavaa. Lisäksi mietimme miten saamme lämmityskierukan hitsattua nyrkin kokoisen boilerin sisään ja liitosnipat sekä kierremuhvit ulkopuolelle nopeasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

​Projektin alussa saimme asiakkaalta tiedot kappaleesta ja sen vaatimuksista. Vetäydyimme tutkimaan asiaa ja teimme mietinnän ja muutamien testien jälkeen prototyypin. Haasteena oli boilerin sisällä olevan kierukan valmistaminen ja kiinnittäminen kuumavesiboilerin sisään. Tilaa ei ole paljoa ja lisäksi sarjojen piti syntyä mahdollisimman kustannustehokkaasti.

​Onnistuimme ratkaisemaan ongelman. Muutimme vanhan osan kiinnityksen rakennetta ja suunnittelimme uuden työkalun, jonka avulla valmistimme kierukan, jonka kiinnittää boilerin sisään. Tämän sinänsä yksinkertaisen näköisen kappaleen valmistamiseen liittyy monta työvaihetta. Hitsauksen lisäksi on mm. paineistusta, hapostusta ja ultraäänipesua. Koko prosessin läpivienti kesti lähes kolme viikkoa.

​Lähdimme seuraavaksi tutkimaan miten voisimme tiivistää tuotantoprosessia ja lyhentää läpimenoaikaa ja siis samalla toimitusaikaa. Tulos oli hämmästyttävä: Lean -oppeja soveltamalla saimme odotusajat minimiin ja tuotantovaiheiden uudelleen suunnittelun avulla pystyimme tiivistämään oman tuotannon läpimenoajan vain 1 ½ vuorokauteen!

Nyt meillä on valmis ja toimiva linja boilerien tuotantoon. Teemme niitä noin sadan kappaleen sarjoissa asiakkaan tarpeen mukaan. Suunnittelu ja vaivannäkö kannatti!

www.planmeca.com