Autotank.jpg

AUTOTANK

Kortti-seteli automaatti

Korttiseteliautomaatti tehtiin lähes kokonaan robotilla

 

Miten tehdä lähes 1000 korttiseteliautomaattia tiukassa aikataulussa niin, että lopputulos on taloudellisesti järkevä ja tuote laadukas? Tätä ratkottiin yhdessä asiakkaan kanssa aktiivisesti kaksi kuukautta ennen kuin vastaus oli valmis. Huolellinen valmistautuminen kuitenkin kannatti.


”Asiakkaalla oli kyllä ajatus korttiautomaatista, mutta huomasimme nopeasti, että heidän alustavat suunnitelmansa automaatin rakenteesta toimisivat huonosti teollisessa tuotannossa. Siksi ensimmäinen tehtävämme oli käydä osa osalta läpi koko automaatti ja suunnitella osat niin, että ne olisivat myös tuotannollisesti järkeviä”, Olli Pennanen muistelee. Automaatin runko koostuu kaikkiaan noin 50 osasta.


Tehokkain tapa oli rakentaa automaatti niin pitkälti robotin avulla kuin mahdollista. Lopuksi oikeastaan vain hionta tehtiin käsin. Sekä särmäyksestä että hitsauksesta huolehtivat robotit.


Robottien avulla esimerkiksi pystyimme käyttämään CMT-hitsausta, mikä oli välttämätöntä pitkän takaseinän sauman tekemisessä. Perinteisillä menetelmillä tehden hitsauksessa syntyvä lämpö olisi jättänyt takaseinän aalloille, mikä olisi näyttänyt lopputuotteessa pahalle, Olli Pennanen sanoo.


Projektin aikataulu oli tiukka, mutta huolellisen suunnittelun ansiosta projekti onnistui hyvin ja kaikki automaatit valmistuivat ajoissa. Ensimmäisen asennuksen ja käyttöönoton jälkeen on vielä toimitettu joitakin korvaavia osia, kun esimerkiksi kortin syöttöaukon muotoa on muutettu kortteja kopioivien skimmauslaitteiden käytön vaikeuttamiseksi.


Nyt laitteet palvelevat tankkaajia laajasti mm. Neste-,  Teboil, ST1 ja ABC –asemilla.