Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirje 11/2019

Avasimme uuden sivuston robottihitsaus.fi

Sivustolta löydät tietoa robottihitsauksesta ja menetelmistä sekä näet konkreettisia esimerkkejä tuotteista ja projekteista.

Uutiskirje 10/2019

Alihankintamessujen kuulumisia

Messuosastollamme kävi Alihankinta-messujen aikana aktiivinen kuhina. Saimme mm. 130 vastausta Suomalaisen hitsaustoiminnan kartoitus 2019 – kyselyyn ja kysely itsessään loi jo hyviä keskusteluja. Tämän hetkisten vastausten perusteella vastaajien mielestä esimerkiksi sauman laatu on hitsauksen ylivoimainen laatuelementti. Lisäksi alan toimijat näyttävät valitsevan hitsauslaadun parantamisen ja hitsauskapasiteetin kasvattamisen tärkeimmiksi syiksi valita robottihitsaamisen. Kysely sisältää myös monta muuta mielenkiintoista näkökulmaa suomalaiseen hitsaamiseen – kannattaa vastata, niin saat lopulliset vastaukset tutkimuksen valmistuttua suoraan sähköpostiisi.

Osallistu Suomalaisen hitsaustoiminnan kartoittaminen 2019 – kyselyyn https://fi.surveymonkey.com/r/H8TRBD5

CMT-hitsaus… Mitä se tarkoittaa?

Keskustelimme myös monen kanssa siitä, mitä CMT-hitsaus tarkoittaa ja huomasimme, että se on vieras käsite monelle, joten ajattelimme hieman avata sitä tässä.

CMT eli Cold Metal Transfer on vapaasti suomennettuna metallin kylmäsiirtymistä. Menetelmän on kehittänyt hitsauslaitevalmistaja Fronius vuonna 2004. Prosessin toiminta perustuu mekaanisiin muutoksiin lisäainelangan syöttönopeudessa ja -suunnassa.

CMT-menetelmä kuuluu lyhytkaarihitsauksen piiriin ja se on kehitetty käytettäväksi lämmölle herkkien ja ohuiden materiaalien liittämiseen. Prosessin matalan lämmöntuonnin ansiosta hitsaustapahtuma on roiskeettomampi ja vähentää ohuilla materiaaleilla läpipalamisen riskiä. (Elektrorakenteessa tyypilliset ainevahvuudet ovat 1-10mm, mutta myös paksumpia pystytään hitsaamaan.)

CMT teknologialla pystymme tuottamaan roiskevapaita, puhtaita ja laadukkaita hitsaussaumoja jopa vain 0,5mm paksuihin aineisiin. Se mahdollistaa myös galvanoidun ja normaaliteräksen yhdistämisen alumiiniin.

Vaikka CMT on lyhytkaarihitsausta, aineensiirtyminen tapahtuu siinä eri tavalla. Kun perinteisessä lyhytkaarihitsauksessa lankaa syötetään jatkuvasti eteenpäin, kunnes oikosulku syntyy työkappaleen ja langan välillä ja virran nousun ansiosta sula pisara irtoaa langasta ja aiheuttaa kaaren uudelleensyttymisen, niin kylmäsiirtymisessä langan osuessa työkappaleeseen ja aiheuttaessa oikosulun vaihdetaankin langan syöttösuuntaa. Perinteisessä prosessissa oikosulun aiheuttama virran nousu siirtää voimakkaasti lämpöä hitsiin ja pisaran irtoaminen langasta voi olla raju ja synnyttää ei haluttuja roiskeita, tätä ei metallin kylmäsiirtymisessä tapahdu.

Uutta! Nyt myös TIG- ja plasmahitsaus langansyötöllä. Ota yhteyttä niin katsotaan teidän hitsattavat tuotteet kuntoon. Ulkoistamalla hitsauksen yrityksenne tulos ja hitsauksen laatu paranevat ja hitsareiden aika voidaan käyttää pienempiin sarjoihin ja vaativimpiin töihin.

Tutustu myös UKK-osioon!

Uutiskirje 8/2019

Piensarjan tehokasta robottihitsausta!
1. Pystyykö tämmöisiä hitsaamaan robotilla – millainen sarjakoko
pitää olla, että voidaan hitsata robotilla?

Robottihitsauksen tehokkuuteen ei vaikuta niinkään sarjakoko, vaan se, että kuinka pitkä hitsaussauma on kyseessä. Robottihitsauksen kannattavuutta / järkevyyttä voidaan ennemminkin laskea sen mukaan, kuinka paljon jonkin tuotteen saumaa hitsataan vuoden aikana. Pienetkin sarjat, joita hitsataan vakiotuotteina säännöllisesti ovat kustannustehokkaita robottihitsauksella toteutettuina.

2. Meillä on monia erilaisia tuotteita – voiko niitä hitsata teillä?
Meille on vuosien aikana kertynyt osaamista monenlaisista tuotteista ja myös koko robottihitsauksen palveluprosessista. Pystymme ketterästi vaihtamaan robottihitsattavia tuotteita ja voimme hitsata hyvin erilaisia tuotesarjoja samankin viikon aikana samalla robotilla.
 
3. Minkä kokoisia kappaleita voitte maksimissaan robottihitsata?

Pystymme robottihitsaamaan jopa 5m pitkiä kappaleita, mutta yleisimmillään robottihitsaamme tuotteita, joiden koko on alle 2m. Pienimmät tuotteet ovat olleet muutaman senttimetrin kokoisia.
 
Koska haluamme vastata kasvavaan kysyntään ja pysyä ketterinä sekä olla robottihitsaamisen kehityksen kärjessä, olemme investoineet uuteen hitsausrobottiin. Uuden Fanuc M-10iD/12 ja Froniuksen hitsauslaitteiston avulla voidaan hitsata TIG-tekniikalla langansyötöllä tai ilman. Laittessa on myös plasmahitsaus. Plasmahitsaus soveltuu hyvin esimerkiksi levyjen päittäishitsaukseen (I-railo), koska sen tunkeuma on erinomainen. Se on omimmillaan myös ohuissa kirkkaissa materiaaleissa. Uuden investoinnin myötä voimme palvella MIG-, CMT-, TIG- ja Plasmahitsausta tarvitsevia asiakkaitamme entistä tehokkaammin.

Uutiskirje 6/2019

Robotit pitävät PK-konepajan kilpailukykyisenä

Elektrorakenteella on jo kolmenkymmenen vuoden kokemus teollisuusrobottien käytöstä

Oletko miettinyt, että robottihitsauksella voisit parantaa tuotteiden katteita sekä tuottaa kilpailukykyisempiä tuotteita. Olemme huomanneet, että robottihitsaus kiinnostaa, mutta monesti todetaan, että osaamista puuttuu. Me olemme kehittäneet omaa robottihitsausosaamistamme jo 30-vuoden ajan ja siinä samassa olemme kehittyneet ammattitaitoiseksi robottihitsauspalveluiden tuottajaksi.
Asiakkaiden palautteiden perusteella olemme luotettavia ja pystymme ketterästi toimimaan lyhyelläkin toimitusajalla robottihitsauksen ansiosta. Iso osa asiakkaistamme ottaa meidät mukaan prosessiin jo suunnittelun alkuvaiheessa ja näin voimme ammattitaidollamme auttaa asiakkaita suunnittelemaan kilpailukykyisiä tuotteita.

Lue lisää meidän ajatuksistamme ja toiminnastamme uusimmasta Prometalli lehdestä / sivut 22-29:

https://view.joomag.com/prometalli-3-2019/0137761001557495811?short

Uutiskirje 5/2019


Toimintamme lähtee liikkeelle asiakkaan tarpeesta

Katso myös lyhyt videomme siitä, miten telan runko saadaan särmättyä tarkasti ja laadukkaasti

Noin vuosi sitten aloitimme Kaski-hankkeen palvelumuotoilun projektin, jonka avulla halusimme Elektrorakenteessa ymmärtää paremmin, millainen on meidän palveluprosessi asiakkaan näkökulmasta. Pelasimme CoCo Cosmos muotoilupeliä ymmärtääksemme, millaisia toimintoja prosessi sisältää ja, miten se pitäisi sanoittaa asiakkaan näkökulmasta.
Tuloksena kehittyi kuvaus, joka on selkeästi auttanut sekä meitä että asiakkaitamme ymmärtämään paremmin, miten hyvin hoidettu ja laadukkaita tuotteita tuottava hitsausprojekti toteutetaan. Meille on tärkeää, että varsinkin uusien tuotteiden osalta alussa fokusoidutaan yhteiseen suunnitteluun, jotta tuote vastaa asiakkaan laatuvaatimuksia ja toteutettavissa kustannustehokkaasti. Lisäksi pidämme tärkeänä sitä, että meiltä löytyy alan uusinta teknologiaa, jolla pystymme toteuttamaan asiakkaiden tarpeet vaativienkin töiden osalta.


Katso tästä koko palvelukuvaus suurempana!

Hyvänä esimerkkinä tästä on Eletrorakenteen uudella särmäyspuristimella toteutettu projekti, jossa jouduimme pohtimaan, miten haastavan tuotteen valmistus voidaan toteuttaa. Huomasimme, että tuotteessa olevan telan rungon särmäys tarkasti ei olisi onnistunut ilman Bystronic Xpert 80 -särmäyspuristinta. Hitsaus toteutettiin Fronius CMT:llä. Katso alla oleva video siitä, miten vaativa särmäyssauma toteutuu tarkasti ja laadukkaasti.

Hitsauta työsi meillä!

Sarjakoot jopa vain 20kpl ylöspäin. MIG, TIG, CMT, Lanka-TIG, Plasma. S355, AISI304/316, 5754 jne.

Uutta kalustoa!

Uuden Bystronic Xpert 80 -särmäyspuristimen avulla pystymme tuottamaan entistä laadukkaampia tuotteita. Etäohjelmoinnin avulla myös tuotantokapasiteettimme on kasvanut.

Uutiskirje 4/2019

Miten teillä suhtaudutaan muutoksiin?

Reilu 10-vuotta sitten Eletrorakenteella oli iso muutoksen paikka, kun 2000-luvun alun vauhdin vuosien jälkeen pitkäaikainen elektroniikkateollisuuden osavalmistus päättyi Nokian kehityksen myötä lähes kertaheitolla.

”Se oli meidän ravistuksemme, josta selviäminen vaati voimavaroja. Olennainen asia on, että selvisimme ja löysimme pikkuhiljaa uudet asiakkaat”, toteaa tuotantopäällikkö Martti Pennanen.

Meidän osaltamme muutoksessa auttoi paitsi sitkeys myös tuotantomahdollisuuksien kehittäminen ja satsaukset teknologiaan kuten levytyökeskukseen ja robottihitsaukseen.

Olemme myös huomanneet, että tehokkaan tuotannon lisäksi asiakkaamme arvostavat tuotekehitys- ja suunnittelutukeamme.

Lue lisää muutokseen liittyvistä kehitysajatuksistamme sekä uuden särmäyskoneen hankinnasta Konekuriiri-lehdestä:

https://www.konekuriiri.fi/uutiset/sarmays-harppasi-elektrorakenteella/

Pekka Pennanen ja Martti Pennanen hitsausrobotin äärellä

Olemme investoineet uuteen teknologiaan

Palvelupuolen infona haluamme kertoa, että olemme investoineet uuteen lanka-tig- ja plasmahitsauslaitteistoon ja sen avulla pystymme toimittamaan entistä laajemman kirjon laadukkaita saumoja tuotteisiisi. Ole yhteydessä, jos yritykselläsi on tarvetta mm. kartoittaa robottihitsauksen mahdollisuuksia / miten voisimme alentaa tuotantokustannuksiasi.

Kevätterveisin,

Pekka Pennanen
Elektrorakenne Oy

Uutiskirje 3/2019

Hei,


Meitä Elektrorakenteessa kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän ketterien robottihitsauspalveluiden kehittäminen.
 Suomalaisen hitsaustoiminnan kartoittaminen – tulokset julkaistu

Teetimme reilu kuukausi sitten suomalaisesta hitsaustoiminnasta kartoituksen – saimme 70:n yrityksen näkemyksen siitä, miltä suomalainen hitsausala näyttää ja mihin suuntaan tulevaisuudessa ollaan menossa. Kartoituksen tulokset löydät nettisivultamme http://www.elektrorakenne.fi

Ajatuksia kartoituksen tuloksista LinkedIn:ssä

Avasin myös LinkedIn:ssä ajatuksia kartoituksen tuloksista – voit osallistua keskusteluun myös sen kautta
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6508678678631763968

Näkymiä suomalaisen hitsausalan nykytilaan – PROMETALLI -lehden artikkelissa tuomme esille näkemyksiämme robottihitsaamisesta

Uusimmassa PROMETALLI -lehdessä on julkaistu kartoituksen pohjalta artikkeli (sivu 32), siitä miten robottihitsaaminen toisi alalle tehokkuutta ja vähentäisi hitsareiden osalta puuduttavia rutiinitöitä. Tähän julkaisuun pääset myös suoraan nettisivuiltamme.

Olemme investoineet uuteen teknologiaan

Palvelupuolen infona haluamme kertoa, että olemme investoineet uuteen lanka-tig- ja plasmahitsauslaitteistoon ja sen avulla pystymme toimittamaan entistä laajemman kirjon laadukkaita saumoja tuotteisiisi. Ole yhteydessä, jos yritykselläsi on tarvetta mm. kartoittaa robottihitsauksen mahdollisuuksia / miten voisimme alentaa tuotantokustannuksiasi.

Kevätterveisin,

Pekka Pennanen
Elektrorakenne Oy

Hitsauta myös piensarjat meillä!
Tiesitkö, että hitsaamme jopa 20kpl sarjoja robotilla. Ota yhteyttä niin katsotaan, soveltuuko teidän tuote hitsattavaksi meille!
Uutta kalustoa!
Syksyllä saapui uusi särmäyspuristin Bystronic Xpert 80. Uuden ohjelmiston avulla särmäysohjelmat voidaan tehdä etänä ja lähettää suoraan koneeseen, jolloin koneen käyttöaste kasvaa. Erittäin nopean ja tarkan koneen avulla osista tulee entistä laadukkaampia ja kustannustehokkaita. Voimaa koneessa on 80Tn ja max. särmäyspituus 1530mm.