RST

Ruostumattomien terästen (RST) hyvä korroosionkestävyys perustuu sen sisältämään kromiin. Ruostumattomassa RST-teräksessä kromi reagoi hapen kanssa ja muodostaa suojaavan kalvon teräksen pinnalle. Suojakalvo on äärimmäisen ohut ja valoa läpäisevä, siksi pinta on metallisen kirkas. Kalvoon käytössä syntyvät naarmut ja muut rikkoutumat korjautuvat itsekseen hapettavassa ympäristössä.

ALUMIINI

Alumiini kestää melko hyvin ilman ja veden vaikutusta eikä siis ole altis korroosiolle ja siksi sitä käytetään usein teräksen sijasta. Sen korroosiokestävyys perustuu pintaan muodostuvaan suojaavaan oksidikerrokseen. Sen pinta siis hapettuu, mutta pintaan muodostuva tiivis oksidikerros suojaa alempia kerroksia korroosiolta. Usein alumiinia seostetaan muilla metalleilla, esimerkiksi magnesiumilla. Sen hyvää lämmönjohtavuutta hyödynnetään etenkin elektroniikkateollisuudessa. Myös sen sähkönjohtokyky on erittäin hyvä.

Puhdas alumiini on melko pehmeää, minkä vuoksi koneiden ja laitteiden valmistusmateriaaleina käytetään seostettua alumiinia, jonka lujuusominaisuudet ovat paremmat. Alumiinia kutsutaan kevytmetalliksi ja sen keveys tekee siitä suositun materiaalin erilaisissa ratkaisuissa. Sen etuja ovat hyvä lujuus suhteessa painoon ja useimmissa oloissa hyvä korroosiokestävyys tiiviin oksidikerroksen ansiosta. Myös sen lämmönsiirtokyky on hyvä.

IMG_0025IMG_1371